suprafata in m2 inmultita cu inaltimea camerei inmultita cu 139 si va da necesitatea de btu (Ex: pt 25 de m2 cu inaltimea de 3 aveti nevoie de 10425 btu/h deci trebuie sa achizitionati un Ac de 12000 btu/h)
Cel mai usor de inteles sunt aporturile interne de caldura...aceste provin de la oameni, aparate electrice , iluminat si orice sursa ce degaja caldura. In mod normal orice consumator electric degaja caldura avand in vedere ca energia electrica prin consum se transforma intr-o forma de caldura....radiatie...convectie...lumina...etc... Putin mai complicate sunt aporturile externe ce se impart in doua si anume aporturi prin elemente inertiale (pereti/terasa - numite asa datorita inertiei termice - acumuleaza caldura si o degaja in timp, peste o perioada de timp - exemplu noptile calduroase din blocuri cand afara este racoare) si aporturi prin elemente neinertiale - ferestre. Aceste aporturi externe depinde foarte mult de orientarea fata de punctele cardinale pentru ca sunt in directa corelare cu radiatia solara directa. Nu vor putea fi comparate aporturile printr-un element orientat N cu alt element orientat S. Aporturile de caldura prin ferestre pot fi diminuate prin elemente de umbrire...interne sau externe...asta insa in detrimentul luminii naturale...
Acestea sunt cele doua mari categorii de aporturi interne ( exceptand zona industriala) ce trebuiesc luate in calcul. Necesarul de racire, la fel ca necesarul de incalzire nu poate fi "ghicit" de producatori prin indici la metru cub sau metru patrat. Am avut surpriza sa merg la un magazin si sa fiu martor la o discutie dintre un vanzator si un cumparator ce dorea sa achizitioneze cateva radiatoare...si vanzatorul ii intreba ce suprafate au camerele...ca ii spune el ce radiatoare ii trebuiesc. Si neavand ce face l-am intrebat pe vanzator de ce nu il intreaba si de gradul de vitrare al camerelor...iar reactia cumparatorului...a fost de genul...ca stie vanzatorul ce vinde....Sunt sigur ca ii este bine domnului cumparator insa probabil ca a cumparat o suprafata dubla de radiatoare. De aceea , in lipsa unui calcul real al sarcinii de racire necesare intocmit de un inginer de specialitate, va recomand utilizarea programelor de pe "net insa cele ce va cer suprafata si orientarea peretilor/ferestrelor .